Kost & Recept

Låt födan vara din medicin och din medicin vara din föda.

Hippokrates, läkarvetenskapens fader

Äta bör vi, annars dör vi.
Men frågorna är: Vad ska vi äta? När ska vi äta?

Mat 45

Mitt kostupplägg är enkelt: Fett och protein, lite kolhydrater, massor med vitaminer och mineraler.
Att jag väljer bort mycket kolhydrater bygger på hur mitt träningsupplägg ser ut. Jag gör helt enkelt av med mer fett och proteiner. Däremot har jag inte valt att plocka bort kolhydrater helt, som diverse olika dieter som finns säger att man ska göra. Jag anser mig behöva kolhydrater för att klara av att fokusera på mina studier. Hjärnaktivitet kräver energi. Jag förespråkar att man ska gå sin egen väg. Dieter hit och dieter dit. Ingen människa är den andra lik, därmed finns det ingen exakt kost som passar alla.

När jag får frågor om kost så brukar jag alltid svara följande:

– Är på regelbundna tider.
– Du är din föda.

Mitt första svar baseras på att kroppen vill ha rutiner och regelbundenhet. Det går att förklara vår kroppar i likhet med Skalman i Bamses värld. Han har en mat och sov klocka. Likadant fungerar våra kroppar, att rubbningar har skett beror på människans förmåga att styra och ställa. Men egentligen gillar kroppen rutiner. För egen del har jag följande tider för måltider:

Kl. 06.30 – frukost
Kl. 09.00 – mellanmål
Kl. 11.30 – lunch
Kl. 15.00 – mellanmål
Kl. 18.30 – middag

Mitt andra svar baseras på att våra kroppar blir vad vi äter. Klassiskt och simpelt, men rätt. Äter vi skräp så blir vi skräp, äter vi rätt så blir vi rätt. Däremot så är jag övertygad om att ett ”snedsteg” någon gång om året inte skadar utan visar på mänsklighet istället för att vara robot. Två kulor glass eller ett glas vin dödar ingen. Men när dem ”snedstegen” görs handlar det om att njuta istället för att känna skam.

Jag förespråkar vegetariskt, mycket frukter och mängder av grönsaker. Ekologiskt och närodlat är två riktlinjer alla bör följa, oavsett hur man äter och vad man äter. Hållbarhet. När vi äter ska vi tänka på våra kroppar, att behandla dem med ömhet och bejaka hur vi vill se ut, på insidan. Vi blir vad vi äter. Samtidigt ska vi tänka långsiktigt, vi ska leva länge med friska kroppar och vi ska lämna efter oss en planet som grönskar och blommar. Vi har ett ansvar, gentemot oss och gentemot kommande generationer.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*