Food is fuel

Ta väl hand om din kropp – den är det enda ställe du har att bo på

Det handlar om ditt liv, din hälsa.
Att välja att investera i sig själv eller ej.
Jag har valt att investera i mig själv för ett långt och hållbart liv, vad väljer du?

bild (3)

Mat har alltid varit en viktig del av mitt liv. När jag var liten handlade det om att mina föräldrar aldrig någonsin har gett mig mat från en färdig så kallad ”barnmatsburk”. Det var alltid hemmagjort, utan konserveringsmedel och andra tillsatser. Maten var uppdukad i små portioner på tallriken i härliga färger. Grön ärtpuré, kalvfrikadeller, oranga kokta morötter och blomkålspuré. Det tog mer tid än att värma en liten glasburk i mikron men där kommer det viktigaste in. Att skapa en hälsosam kropp handlar om att ge det tid och avsätta tid till det.

Med åren smittade mina föräldrars intresse för ordentlig mat över på mig. Det blev en allt viktigare del i mitt liv ju äldre jag blev och ju mer seriöst jag satsade på idrotten desto ännu mer brydde jag mig. Stora lass med pasta har aldrig varit min melodi. Jag har valt att välja mindre portioner men desto fler och framförallt – jag har valt att förkovra mig i kunskap för att kunna välja rätt produkter.

När jag får frågan om vad jag anser att man bör äta svarar jag alltid:

– Du är din föda. Du ska äta det din kropp vill ha för att må så bra som du vill må.
– Alla människor är unika, det någon annan äter behöver inte passa dig bara för att det passar den.

Kost i sin ytterlighet handlar om individualism. Det finns ingenting inom kosten som bör eller ska kopieras. Att delge råd och diskutera produkter i allmänhet är ett underbart sätt för att få nya infallsvinklar. Men vad man ska äta är unikt. Det är lika enkelt som att varje människa är olika. Vi fungerar på olika sätt och det är ytterst viktigt att ta i beaktande när man väljer sin kosthållning. Jag har aldrig och kommer aldrig förespråka dieter även om det fungerar för vissa. Jag tror på en filosofi om att man ska våga hitta sin egen väg, lyssna inåt på sin egen kropp och därefter välja hur man ska äta. Det kommer aldrig finnas någon annan, varken experter eller lekmän, som känner din kropp bättre än du själv.

Jag har valt att äta mestadels vegetariskt för att det passar min kropp. I stor utsträckning strävar jag efter att äta laktosfritt och minimera salt i min mat. Jag tror att den rätta kosthållningen för mig handlar om att försöka äta så likt asiatisk mat som möjligt. Kokt mat och minimalt med fett. Dels för att jag har en kropp vars ursprung är i Vietnam men även för att jag tror att det är den bästa maten att äta. Mycket grönsaker, fisk och skaldjur samt vitt kött. En dag med vanlig kosthållning kan se ut som följande:

Kl. 06.30 – frukost: laktosfri yoghurt, bär, ägg, juice, grönsaker
Kl. 09.00 – mellanmål: nötter och en frukt
Kl. 11.30 – lunch: lax, quinoa och grönsaker
Kl. 15.00 – mellanmål: smoothie gjord av apelsinjuice, mango och avokado
Kl. 18.30 – middag: kyckling med wokade grönsaker

Den här kosthållningen passar mig och mitt idrottande.

Men om man vill ha några tips på vägen mot att hitta sin egen kosthållning är mina råd följande:

– Drick mycket vatten
– Undvik så mycket salt som möjligt i maten
– Tillaga inte maten i fett, använd kallpressad olja att ringla över på toppen när maten är klar
– Ät så mycket ekologiskt och närodlat som möjligt
– Våga testa

bild (5)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*