Viljan i att göra godhet

Jag äger papper stämplade av Försvarsmakten. De finns i en pärm, de finns i kuvert. Papper som speglar en del av mitt förflutna, av vad jag en gång valde. Tog ställning och vad en nu kan tänkas vilja kalla det för.

Vi diskuterar det flitigt just nu – ”viljan i att göra godhet”.
Var gränserna går, av sitt eget skydd för att skydda andra. Och allra främst, hjälpa. En solig torsdag mitt i sommaren i en park diskuterar jag döden. Min egen död. Och hur den kan stå sig mot just det här, ”viljan i att göra godhet”. För många är det surrealistiskt att prata om döden i allmänhet. Många har ännu inte skådat den. Att då, vid 24 års ålder sitta i en park och diskutera sin egen död når en dimension bortom ord att förklara det för den som inte förstår.

Jag har sett döden. Jag har hållit i döden, bokstavligt talat ja. Och om jag ska säga det rakt ut, ibland är döden min vardag. Och jag räds inte, långt därifrån. Kanske finns det ibland ögonblick när jag känner mig som mest levande i den skarpa kontrasten när jag levande står mitt framför döden.

I ”viljan i att göra godhet” räds jag inte min egen död. Istället räds jag att inte hinna innan jag dör. Döden i sig har jag så många gånger sett vacker och fridfull. Men i rädslan för att inte hinna finns ”viljan i att göra godhet”. För min frids skull.

Förklaringarna är krångliga och oförståelsen är oundviklig för de som aldrig varit där. Men när allting kommer omkring så är det enkelt. De papper jag äger stämplade av Försvarsmakten handlar om en enda sak.

Viljan i att göra godhet, för dem som behöver.

Att jag under mitt liv kanske bidrar med vad jag kan till en bättre värld. Jag, du, ni och vi. Det är ett liv var, där finns inga andra chanser eller katternas sju liv. Nej. Ett liv. I de krångliga förklaringarna och oförståelsen, ställ dig frågan,

Lever du, eller existerar du?

IMG_6348

One Comment, RSS

  1. Marie Andersson augusti 1 @ 12:11

    Du skriver så bra vännen! Du ger många tänkvärda budskap och reflekteranden. Många människor borde läsa dina ord <3

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*